Hogyan válasszon párterapeutát?

Valakivel megosztani a családi vagy párkapcsolati problémáit, mélységesen bizalmi ügy. Ezt a bizalmat a terapeutának ki kell érdemelnie. Honnan tudhatja, hogy a megfelelő embert találta-e meg?

Íme néhány szempont:

Szakmai felkészültség
Nézzen utána a terapeuta képesítésének, szakmai elismertségének! Rendelkezik-e a megfelelő felsőfokú végzettséggel, amely feljogosítja a terápiás munkára? Az egyetem elsősorban az egyéni tanácsadásra és terápiára készít fel, a pár- és családterápia pedig egy külön műfaj, amelyet további posztgraduális szakmai képzéseken lehet elsajátítani.

Személyes hitelesség
Tudjon meg minél többet a terapeutáról, mint emberről! Milyen a személyes hozzáállása, az értékrendje, a családi élete? Sajnos olykor könnyebb beszélni a jó házasságról, mint megvalósítani azt, ám tud-e egy terapeuta hiteles lenni egy személyesen megélt stabil családi háttér nélkül?

Szimpátia
Végül a sikeres terápiás együttműködés egészen egyszerűen szimpátia kérdése is. Lehet valakinek kiegyensúlyozott családi élete, boldog házassága, lenyűgöző szakmai életútja, ha nem szimpatikus Önnek, akkor nem fog tudni megnyílni előtte. Fontos tehát, hogy emberileg is jól kijöjjenek egymással, rá tudjanak hangolódni egymás hullámhosszára

cookie --