Párterápia

Mikor van szükség párterápiára? Melyek azok a jelek, amelyek egyértelműen utalnak arra, hogy ideje bejelentkezni párterápiára?

A vitáik hosszú ideje ugyanaz a témakör körül forognak. Azt jelzi, hogy valahol elakadtak és segítség nélkül nem tudnak továbblendülni.

• Valamilyen jelentős változást éltek át, amely hatással van a kapcsolatukra. Például a gyermekekkel kapcsolatos mérföldkövek, betegség, a szülők ápolásra szorulása, munkaköri változások, valamilyen súlyos veszteség…

Elégedetlenek a szexuális életükkel. A szexualitás olyan, mint egy jelzőrendszer, amely megmutatja, hogy valahol mélyebb szinteken gondjaik vannak.

Megjelenik a kapcsolatban egy harmadik. Milyen mélyebb szükségletek, sérülések állnak a megcsalás hátterében? Hogyan tanuljon meg a pár újra bízni egymásban a rendezés után?

Valamelyik fél szülei aktívan beavatkoznak a kapcsolatukba. A két ÉN egy Mi-vé válását gyakran akadályozza a szülők iránti tisztázatlan viszony. Hogyan jelölje ki a pár a kapcsolati határait úgy, hogy azok mindenki számára világosak legyenek?

 

Mi szükséges a sikeres terápiához?

Először is meg kell találniuk a megfelelő terapeutát (ehhez néhány szempont alább). Ezután a terápiás folyamat sikeréhez elengedhetetlen, hogy mindkét fél:

• önként, saját motivációból vegyen részt a folyamatban,

• rendelkezzen egy bizonyos szintű elkötelezettséggel egymás és a párkapcsolat iránt,

• alapvető jóindulattal viszonyuljon a másikhoz,

• elvégezze azokat a feladatokat, amelyekben a terapeutával megegyeznek.

 

Végül ne feledjék:
a kapcsolatuknak Önök a legjobb szakértői, és Önök rendelkeznek minden erőforrással, amelyre a kapcsolat sikeres működtetéséhez szükség van.
A jó terapeuta dolga, hogy segítsen ezeket az erőforrásokat felfedezni és működésbe hozni.

cookie --